070 511 70 11

Balans-therapie; achtergrond en opleidingsmogelijkheden

Balans-therapie is gebaseerd op een veelvuldig onderzochte theorie. Het gebruik van balansballen is zeer veel gebruikt in o.a. Duitsland, Zwitserland, Zweden en de V.S. Ook in Nederland wint balans-therapie als aanvulling op fysiotherapie terrein. Zowel fysiotherapeuten als ergotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten Mensendieck/Cesar gebruiken balans-therapie.

De theorie achter balans-therapie

 

Het autonome zenuwstelsel regelt de lichaamshouding, zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Dit kunnen we beïnvloeden door stimulatie van het evenwichtssysteem. Receptoren in de huid, spieren en gewrichtskapsels (de propriocepsis) geven signalen af aan het centrale zenuwstelsel. Hierdoor ontstaat een beeld van de lichaamshouding. Deze propriocepsis legt samen met visuele informatie en het evenwichtsorgaan de basis voor de besturing van het bewegingsapparaat.

Activeren van het evenwichtssysteem

Oefeningen met zitbal of trampoline activeren het evenwichtssysteem. Ze zetten de lichaamshouding optimaal in balans. Vrijwel alle cliënten ervaren tijdens de eerste behandeling al hoe het voelt om in balans te zijn. Dit motiveert om verder te oefenen, tot het punt waarop de cliënt niet meer terugvalt in zijn problematische houding.

Basiscursus Balans-therapie Dunnewolt

In deze tweedaagse cursus ervaart u zelf balans-therapie. Ook leert u een aantal basisvaardigheden van balans-therapie geven aan eigen patiënten. Doel is om na deze basiscursus in uw eigen praktijk aan de slag te gaan met balans-therapie.

Start zaterdag 9 + 23 november. Zie hier ons cursusoverzicht  of direct Aanmelden