Theoretische achtergrond en opleiding

 

Balans-therapie is gebaseerd op een veelvuldig onderzochte theorie. Het gebruik van balansballen is een efficiënte methode die in Nederland terrein wint, maar nog niet zo bekend is als in Duitsland, Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten.

 

De theorie achter balans-therapie

Het autonome zenuwstelsel regelt de lichaamshouding zonder dat wij ons hiervan bewust zijn. Hoewel deze processen automatisch verlopen, kunnen we ze beïnvloeden door stimulatie van het evenwichtssysteem. Receptoren in de huid, spieren en gewrichtskapsels (de propriocepsis) geven signalen af aan het centrale zenuwstelsel waardoor een beeld ontstaat van de lichaamshouding. Deze propriocepsis legt, in combinatie met visuele informatie en het evenwichtsorgaan, de basis voor de besturing van het bewegingsapparaat.

 

Activeren van het evenwichtssysteem

Oefeningen met zitbal of trampoline activeren het evenwichtssysteem en zorgen ervoor dat de lichaamshouding optimaal in balans komt. Vrijwel alle cliënten ervaren al tijdens de eerste behandeling hoe het voelt als het lichaam in balans is. Dit motiveert om verder te oefenen, tot het punt waarop de cliënt niet meer terugvalt in zijn problematische houding.

 

 

Onderzoek naar balans-therapie

Onderzoek naar de werking is in Duitsland, Zwitserland, Zweden en de V.S. verder gevorderd dan in Nederland. De belangstelling hier neemt wel toe; zo deden de afdeling Ergotherapie van het VU MC in Amsterdam en het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam onderzoek naar de effecten van balans-therapie. De ervaring leert dat balans-therapie zeer goede resultaten geeft als aanvulling op reguliere fysiotherapie. Ook andere therapeuten zoals ergotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten Mensendieck / Cesar kunnen balans-therapie uitstekend gebruiken.

 

Opleiding balans-therapie

Sinds 2002 verzorgt mevrouw Dunnewolt de opleiding balans-therapie, speciaal voor paramedici. Lees meer

 

Links en artikelen

The human balance system (over de therapie)

Artikel in Newsweek april 2007 (pdf)

Artikel in InFysio juni 2007 (pdf)

 

Verder lezen of terug naar overzicht Fysiotherapie Wassenaar.

© Balans-therapie Dunnewolt 2016